2014. október 6., hétfő

Kalácska

Mindig is imádtam a kelt tésztákat...de mióta masszírozok, sokkal jobbak...nem tudom, miért... ;)

Ezt a kalácsreceptet egy kedves barátunktól kunyeráltuk el, miután egy óra alatt elpusztítottunk belőle két darabot. Kb.



Hozzávalók 2 kalácshoz

A krémhez

25 dkg Ráma
20 dkg cukor
3 ek kakaópor
3 cs vaníliás cukor
1 tojás

A tésztához

0,5 kg liszt
1 tojás
2,5 dl tej
1 élesztő
2 ek olaj
6 dkg cukor

1 tojás a kenéshez

A krémet érdemes még előző este elkészíteni, hogy ne legyen folyós, könnyen rákenhessük majd a tésztára.
A hozzávalókat -a tojás kivételével- gőz fölött megolvasztjuk. Ha a massza kissé kihűlt, belekeverünk egy tojást. (egyébiránt én soha nem csináltam gőz fölött...mindent bele a gyorsforralóba, oszt' hadd szóljon...)

A tésztához az élesztőt felfuttatjuk kb 1 dl tejben 1 ek cukorral. A lisztet összekeverjük a maradék tejjel és cukorral, a tojással és az olajjal. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt és addig dagasztjuk, míg a tészta elválik az edény falától. Ilyenkor nem kell keleszteni.
Ha ez megvan, 6 cipót készítünk a tésztából. A cipókat egyesével vékonyra nyújtjuk, megkenjük a kakaós krémmel és feltekerjük. 3-3 hengert összefonunk.
A fonatokat olajozott tepsibe tesszük, letakarjuk és legalább egy fél órát kelesztjük.
Megkenjük egy egész tojással, majd 180°-on kb. 45 percig sütjük.
Ha a teteje túl gyorsan pirulna, tegyünk rá egy darab sütőpapírt, hogy ne égjen meg.

A krémből néha nem fogy el az összes a kenéshez. De kukába nyilván nem megy...rákenjük a még langyos kalácsszeletekre és egy bögre tej kíséretében elfogyasztjuk :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése